Rola sektora usług w globalnym łańcuchu dostaw.
Antocyjany są zwłaszcza obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w przeróżnych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona i podczas procesu maceracji jest usuwany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to znaczący proces w procesie nadania odcienia winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, ponieważ już ich sok jest koloru czerwonego. W największym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Formy te są jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Kolor czerwony lub też różowy, zależy do głębi, od sposobu, w jaki się wykrywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W czasie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na odcienie od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się głównie antocyjanom.
2. Przewodniki
3. Szczegóły
4. Artykuł
5. Subskrybuj